Erasmus+ seminar u Tallinnu

28.09.2017 | Arhiva

Od 17. 09. do 21. 09. prisustvovala sam Erasmus+ kontaktnom seminaru „Enhancing Digital Competences in Education and Training“ koji je održan u Tallinnu, Estoniji. Ovakvi seminari su izvrsna prilika za učenje, druženje i upoznavanje različitih obrazovnih sustava te kulture i običaja u različitim zemljama.

Cjelokupna ideja kontakt seminara je pronaći partnere sa sličnim interesima i razviti ideje za nova KA2 strateška partnerstva o pitanju primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) i digitalnih vještina. Digitalne tehnologije ključni su pokretači inovacija, rasta i stvaranja novih radnih mjesta u globalnom svijetu. Međutim, nemaju svi znanja, vještine i stavove da bi mogli koristiti digitalne tehnologije na kritički, suradnički i kreativan način. U različitim zemljama prepoznat je ovaj problem, ali se rješava na različite načine. Negdje su škole izvrsno opremljene i nastavnici svakodnevno koriste tehnologiju u nastavi, dok u nekim zemljama to je privilegija samo nekih škola. Posebno pitanje je i pedagoškog pristupa i metodologije prilikom  korištenja IKT u nastavi.

Seminar je, također, pružio priliku razmjeni iskustava i otkrivanju novih pristupa poučavanju s posebnim naglaskom na stvaranju suradnji između različitih sektora i organizacija.

Na seminaru je bilo 72 sudionika iz 20 država. Potporu tijekom rada pružili su nam stručni savjetnici iz Estonske nacionalne agencije.

Na predavanjima doznala sam o projektu e-Estonija kojim je cjelokupna državna i javna uprava digitalizirana i povezana. Tako se u Estoniji firma može osnovati online za 18 minuta i brzo i lako online prijaviti novorođeno dijete. Postati e-građanin Estonije možete čak i ako niste njen stanovnik.

Estonski učenici postigli su odlične rezultate u PISA testovima (kurikulum i planove za škole redovito mijenjaju). Novi kurikulum za informatiku upravo pripremaju, premda su prošli radili prije samo 4 godine.

Nakon uvodnih predavanja, ovisno o interesu podijelili smo se u grupe i kreunuli u razvijanje projektne ideje. Grupu, u koju sam se ja uključila, sačinjavalo je 9 kolega iz Latvije, Litve, Nizozemske, Francuske, Finske i Švedske. Razvili smo projektnu ideju „Teacher goes PRO with ICT“, te je namjeravamo prijaviti kao KA2 strateško partnerstvo na natječaju za 2018. godinu.

Svaku večer imali smo organizirana kulturna događanja, razgled prekrasnog Tallinna i uživanje u lokalnim specijalitetima.