JEZIČNI PROGRAM

Koliko jezika govoriš – Toliko vrijediš!

Upisom u jezičnu gimnaziju napravili ste prvi korak prema ostvarenju vaših obrazovnih ciljeva. U današnje vrijeme, kada doslovno za svaki posao traži poznavanje jednog stranog jezika, mi vam nudimo učenje engleskog, talijanskog, njemačkog, francuskog ili španjolskog jezika. Rezultati naših učenika na natjecanjima i suradnja s engleskom školom Astor College, koja je rezultirala postavljenjem 6 musicla na pozornicu HNK i doverskog White Cliffs Theatra, potvrde su uspješnosti našeg rada.

Sve gore navedeno ne znači da za “prirodnjake” nema mjesta u našoj jezičnoj gimnaziji. Zbog odlične zastupljenosti prirodnih predmeta u programu kroz četiri godine, možemo se pohvaliti odličnim upisom naših bivših maturanata na medicinu, arhitekturu, fiziku i matematiku te srodne studije.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, posebno ističemo dobar odnos izneđu učenika i profesora te razumijevanje koje profesori imaju za vrhunske sportaše i glazbenike koji pohađaju našu školu.

KLASIČNI PROGRAM

HEAC STUDIA ADULESCENTIAM ALUNT pisalo je na zgradi stare splitske gimnazije u Nodilovoj ulici. To je citat čuvenog Ciceronovog govora za pjesnika Arhiju kojeg su revno čitali i sv. Jeronim i Marulić. Proučavanje književnosti pruža hranu u mladosti – kaže Ciceron – slast u starosti, ukras u sreći, pribježište i utjehu u nesreći. Učenjem latinskog i grčkog, proučavanjem antičke baštine omogućavamo pristup svim duhovnim sferama i svim zanimanjima: medicini, fizici, glazbi, arhitekturi.Stoga ni prirodni predmeti nisu zapostavljeni: matematika je u programu četiri odnosno tri sata tjedno. Nova mogućnost učenja drugog stranog jezika uz obligatni engleski pruža najviše obrazovanje, pa su klasičari u pravilu i najbolji studenti.