Međunarodna suradnja

Od 6. do 12. prosinca 2008. godine, 23 učenika I.gimnazije, kojima su se pridružila 4 učenika V. gimnazije, zajedno s profesoricama Olgom Granić, Irinom Padovan-Jakšić, Vanom Bakalić i ravnateljem Marijanom Puljizom, boravila su u Engleskoj. Razlog odlaska je izvedba mjuzikla „Godspell“ u „White Clifs Theatre“ u Doveru 8. i 9. prosinca 2008. godine.

Smještaj je bio u hostelu u Canterburyju, prekrasnom gradu koji je centar pokrajine Kent i sjedište Anglikanske crkve.

Nedjelja je protekla u cjelodnevnim probama u Astor College for the Arts u Doveru. Nastupali smo pred prepunim gledalištem u ponedjeljak i utorak. Gosti su nam na premijeri bili hrvatski veleposlanik u Londonu gosp. Joško Paro sa suprugom Jasnom, inače novinarkom Hrvatske televizije.

U srijedu ujutro otputovali smo u London i u njemu boravili do subote poslijepodne. Odsjeli smo u hostelu pored Hyde parka. Razgledali smo National Gallery, British Museum, Westminster Abbey, Tower Bridge itd.

Također smo pogledali mjuzikl „Les Miserables“ koji nas je oduševio. Dovoljan je podatak da kazalište isti mjuzikl prikazuje preko 20 godina šest dana u tjednu.

Povratak, kao i odlazak, hrvatskom nacionalnom aviokompanijom preko Zagreba. Po sudu svih sudionika, bilo je ovo prekrasno iskustvo. Na sljedećem putovanju 2010. godine, možete nam se i vi pridružiti.

GODSPELL

Naš mjuzikl “Godspell” (rock opera) izveden je u prepunom gledalištu Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu 23., 24. i 25. listopada 2008. godine. Ansambl putuje u engleski Dover, gdje će 8. i 9. prosinca u White Cliff Theatre izvesti dvije predstave.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Izložba fotografija na temu “Staro i novo” u galeriji Konzervatorskog zavoda u Splitu otvorena je 5. svibnja 2009. godine u prigodi Sv. Dujma i Međunarodnog dana muzeja. Osma je to izložba po redu u istom terminu i na istom mjestu koju pripremaju učenici Astor College for the Arts iz Dovera u Engleskoj sa svojim profesorima i učenici Prve gimnazije sa svojom profesoricom Jasenkom Splivalo.

Splitska Prva gimnazija je jezična i klasična gimnazija čiji su početci vezani uz davnu 1700. odnosno 1817. godinu. Trenutačno se u njoj školuje 700 učenica i učenika u 24 odjeljenja, za čiji odgoj i obrazovanje brine 70-ak profesora i članova nenastavnog osoblja.

Među brojnim izvannastavnim aktivnostima ističe se suradnja s Astor College for the Arts iz Dovera u Velikoj Britaniji. Prijateljska veza s ovom uglednom engleskom školom temelji se na činjenici da su Split i Dover gradovi prijatelji, a začeta je 1991. godine. Tijekom proteklih 15 godina uspješno su ostvareni brojni zajednički projekti, te stvoreni čvrsti profesionalni, ali i prijateljski odnosi, kako među nastavnicima tako i među učenicima dviju škola. Suradnja 1. gimnazije i Astor College for the Arts sastoji se od razmjene učenika te niza zajedničkih projekata, među kojima ističemo:

  • zajedničke izložbe fotografija odnosno likovnih radova učenika, u Splitu i Doveru
    (ukupno 10 izložbi do sada)
  • zajedničke izvedbe poznatih mjuzikala u Splitu (u suradnji s HNK Split) i Doveru:
    Oliver (1994.), My Fair Lady (2000.), Joseph and the Amazing Technicolour Dreamcoat (2002. i 2003.), South Pacific (2004.), Fiddler on the Roof (2006..)

U projektima sudjeluje oko 60 glazbeno-scenski nadarenih učenica i učenika 1.gimnazije (glavne i sporedna uloge, zbor, rekviziti i sl.) te 12-ak učenica i učenika Astor College for the Arts (glavne i sporedne uloge). Ansambl vježba od siječnja odvojeno u Splitu i Doveru, pod vodstvom redateljice (prof. Joanne Ive – Astor College), pomoćnice redateljice (prof. Olge Granić – 1.gimnazija) i glazbene voditeljice projekta (prof. Irine Padovan-Jakšić – 1.gimnazija). Redateljica komunicira sa svojim splitskim suradnicima putem elektronske pošte, a koncem svibnja posjeti splitski dio ansambla i da dodatne upute za rad. U listopadu, dva tjedna prije premijere, oba dijela ansambla se spoje na zajedničkim probama u Splitu, a učenici 1. gimnazije u svojim domovima ugoste vršnjake iz Dovera. Nekoliko dana prije premijere učenici počinju vježbati s orkestrom HNK Split. U prosincu svi učenici i profesori 1.gimnazije koji su uključeni u projekt odlaze na gostovanje u Dover.

Ovo je nadasve edukativan, motivirajući te u suvremenim procesima europskih i svjetskih integracija važan i aktualan školski i umjetnički projekt.