Projekt E-medica: “Poluge u nama”

 

Projekt “E-medica” predstavlja virtualnu zajednicu svih zdravstvenih škola Republike Hrvatske. Njegov osnovni cilj je povezivanje zajednice zdravstvenih škola, međusobna razmjena nastavnih sadržaja, komunikacija i promicanje korištenja ICT u svakodnevnom edukacijskom procesu. U okviru ovog projekta zdravstvene škole pozivaju na suradnju i ostale srednje škole koje nemaju zdravstvene programe.

Naša škola je u školskoj godini 2019./20. sudjelovala u projektu E-medica: “Poluge u nama”. Na projektu smo surađivali s  Zdravstvenom školom Split, Medicinskom školom Rijeka te Školom za medicinske sestre Vrapče. Voditeljica i koordinatorica projekta za našu školu je prof. Damira Čupić. U okviru projekta održane su tri videokonferencije učenika iz navedenih škola i njihovih mentora.

Na prvoj videokonferenciji održanoj 3. listopada 2019. godine dogovoreni su detalji daljnje suradnje.

Druga videokonferencija održana je 9. listopada 2019. Učenici su dobili zadatak da istraže na koji način su povezani mišići koji pokreću kosti (poluga) u zglobovima, te da odrede je li mišićna funkcija brzina ili snaga. Kroz ovaj projektni zadatak učenici su trebali uspoređivati i analizirati brojnost pojedinih poluga s funkcijom u tijelu, te pokušati odrediti korisnost mišićnog sustava. Konkretno, učenice naše škole odlučile su se za zglob koljena. Dogovorena je i daljnja suradnja na prezentaciji putem Teams-a.

  1. siječnja 2020. održana je treća videokonferencija gdje se raspravljalo o konačnoj prezentaciji projekta, načinu prezentacije i izrađenim modelima poluge. Učenici su međusobno razmijenili iskustvo rada na projektu.

Između druge i treće  videokonferencije, učenici su istraživali o polugama u ljudskom tijelu (vrat, podlaktica, koljeno, stopalo) i izvršavali svoje zadatke, koji su na kraju predočeni  prezentacijom.

Na videokonferencijama su sudjelovali učenici : Gabriela Bošnjak, Lucia Ivančev, Ivana Radošević, Maja Sabljić, Mia Čop, Tena Kosanović,  Mario Nagrajsalović i Luka Bakonji.

Mentori učenicima kroz projekt su bili : Damira Čupić, Marija Jurišić Šarlija, Zvonko Miškić, Anita Buble-Ocvirek  i Jan Zamostni.