Naša škola sudjeluje u međunarodnom projektu Erasmus+ KA1 Mobilnost mladih „Intercultural understanding and sustainability”. Od nedjelje, 2.travnja učenici I. gimnazije Split, učenici SŠ Ivana Lucića iz Trogira, Centar izvrsnosti SDŽ-a te učenici iz Norveške sudjelovali su u projektnim aktivnostima s ciljem međukluturalnog povezivanja, upoznavanja, razvoja kritičkog mišljenja o temama građanskog društva, održivih i zelenih politika. Učenici naše škole Lea Sarajlić, Dora Batarelo, Marija Pleić, Lucija Štambuk, Marino Kosor, Petra Skejić, zajedno s voditeljima profesorima Tinom Franić i Pinom Repanićem, predstavljali su našu školu u projektu.

U prvom dijelu mobilnosti upoznali smo norvešku grupu sa Splitom, Trogirom, rijekom Žrnovnicom, NP Krkom i Šibenikom. U provedenim, zajedničkim radionicama upoznali su se s  kulturom u Dalmaciji, njezinom poviješću, održivom razvoju, lokalnoj kuhinji i običajima.

Prvi dio mobilnosti završen je 6. travnja. Drugi dio mobilnosti uključivao je posjet Norveškoj od 11. do 16. travnja gdje smo sudjelovali u raznim radionicama te su učenici imali prilike naučiti nešto o životu i kulturi u Norveškoj te održivom razvoju iz norveške perspektive.

Domaćini su nam uzvratili gostoprimstvo i pružili našim učenicima mogućnost da što bolje upoznaju zemlju. Učenici su sudjelovanjem u vrlo zanimljivim radionicama posjetili gradove  Stavanger, Bryne, Egersund, posjetili farme te probali norveško nacionalno jelo raspeball.

Teško smo se rastali, stvorila su se predivna prijateljstva, upoznali smo kulturu i vratili se kući zadovoljni s novim iskustvima.

(tekst napisali: Tina Franić, prof. i Pino Repanić, prof.)

 

Kako nam je bilo pogledajte u priloženim fotografijama: