U petak 15.12.2024.g. u Dominikanskom samostanu u Starom Gradu na Hvaru održana je promocija 2. dijela kuharice “Grčka hrana u starogradskom polju”. Kuharicu su napisali dr.sc. Ivana Ožanić Roguljić iz Instituta za arheologiju Zagreb i mr.sc. Vinko Tabušković ravnatelj Javne ustanove Agencija za upravljanje Starogradskim poljem pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije Upravnog odjela za turizam i pomorstvo čija je pročelnica dipl.iur. Matea Dorčić i uz sponzorstvo Helios Faros d.d. Ovo je već druga kuharica nastala u okviru projekta izučavanja baštine Starogradskog polja. Ona donosi nove zahtjevnije recepte starih Grka koji su naselili, kako hvarani kažu Starogrojsko polje u 4. stoljeću prije Krista. Kako je autorica recepata dr.sc. Ivana Ožanić Roguljić u Predgovoru naglasila: “Proučavanje starogrčkih kulinarskih običaja pokazalo se većim izazovom nego što je interpretacija drugih kulinarskih običaja, npr. rimske prehrane. Rimske recepte imamo sačuvane u konkretnoj kuharici autora Apicija i raznim knjigama o poljoprivredi i prirodi (Katon, Plinije Stariji, Kolumela). Apicije nam je dao popise namirnica u svojim jelima, a Katon je vrlo precizan te se iz njegovih zapisa vrlo lako i danas pripremi ukusno jelo. O prehrani starih Grka učimo dugotrajnim i temeljitim iščitavanjem i proučavanjem epova, komedija, medicinskih knjiga, pa čak i pjesama.”. Jedna od pjesama je Ugodno življenje pisca Arhestrata iz 320 g. pr. Kr., koju je sa starogrčkog na hrvatski prevela Jelena Polaček Gajer i objavila 2020.g. u radu Grčka gastronomska poezija: Hedipatheia Archestrata iz Gele objavljenom u časopisu Latina et Gracea 2(37), 2020., pp.31 – 42.  

Važno mjesto u projektu imaju i učenici Srednje škole iz Hvara – izdvojena lokacija Jelsa i njihovi profesori Viktorija Čolić Serdar i Andrej Petrić koji su pripremili 23 jela uključena u kuharicu. Nadahnuti uvodni tekst Mythos i topos: grčka mitologija u Starogradskom polju napisao je drugi autor kuharice Vinko Tarbušković pričajući priču o grčkoj mitologiji i kultovima u Farosu, misleći na grad - asti i polje - horu. 

I naš školski klub Opleti! je na poziv dožupana Stipe Čogelje sudjelovao na promociji kuharice u Dominikanskom samostanu u Starom Gradu na Hvaru. Stol s delicijama krasila je košara u  kojoj su bile kukičane smokve, masline, pšenica i grožđe – kulture koje su se uzgajale u starogradskom polju u vrijeme doseljavanja Grka u tadašnju njihovu koloniju Pharos. Sve to su izradile vrijedne ruke naših profesorica Marine Kukoč, Petre Ljubičić, Dijane Ligutić i Josipe Vujčić te učenika Roka Burmaza, Dali Lešnik i Žane Marasović, članova školskog kluba Opleti!