(1. – 5. travnja 2024.)

Naša škola je ove godine prvi put organizirala studijsko putovanje u Pariz. Prednost su imali učenici koji uče francuski pa se okupila grupa trećaša i maturanata, a pridružila nam se i drugašica Dinka Boban koja se sporazumijevala i uklopila među ekipu kao prava Parižanka.

Prvi dan nije bio sunčan, ali protekao je u znaku kralja Sunce, Luja XIV. u Versaillesu. Zaplesali smo u Dvorani ogledala, divili se raskoši odaja carice Marije Antoanete, šetali smo vrtovima i jeli kolače(!)

U srijedu je na redu bio Muzej d’Orsay, poznat po čuvenoj zbirci remek-djela impresionizma i postimpresionizma gdje su sati proletjeli. Fotografijama smo zabilježili i Arc de Triomphe, a Eiffelov toranj nas je podjednako impresionirao po danu kao i za večernjih šetnji do trga Place de Trocadero gdje je naša Anđelina i zapjevala. Nagrađena je međunarodnim pljeskom!

Muzej Louvre je svojom zbirkom ispunio srca i dao nam energiju za šetnju do Montmartre-a, nekoć važnog umjetničkog središta grada. Tu smo iskoristili priliku za predah, posjetili smo male galerije i dućane, a neki su se odlučili i portretirati. Nakon nalaza kod bazilike Sacré-Cœur, prošetali smo do čuvenog Moulin Rouge-a. Metro nas je doveo do Latinske četvrti, danas poznate po studentskom životu, vedroj atmosferi i bistroima. Možda netko od naših učenika i završi na poznatom sveučilištu La Sorbonne? Mnogi su za suvenir odabrali knjigu iz knjižare Shakespeare and CO, otvorene davne 1951.godine. Nažalost, u katedralu Notre Dame nismo mogli ući pa smo gotiku “okusili” diveći se fasadi i rozetama. Autobus nam je služio za panoramsko razgledavanje grada, čekao nas je svako jutro ispred našeg hotela smještenog u poslovnoj četvrti  La Défense.

Slobodno vrijeme dobili smo i u poznatoj robnoj kući Galeries Lafayette koja nam je prenijela dašak glamura i visoke pariške mode. Uživali smo i gledajući prolaznike: ležerne Francuskinje s mnogo stila koje je teško opisati, svaka ima određeni je ne sais quoi.

Voditeljica puta prof. Petra Ljubičić i prof. Likovne umjetnosti Josipa Vujčić izradile su vodič za učenike koji vam prilažemo u nadi da ćemo ga bogatiti svako nadolazeće studijsko putovanje. Profesorica Tina Franić sve je budno pratila očima geografa (geografske karte su u njenom ruksaku neizostavni suvenir)! Nedostajao nam je prof. Jurica Dukan, želimo mu brz oporavak.

Zadnji dan putovanja smo shvatili da je naša epizoda Emily in Paris uskoro gotova, ali kući smo pristigli prepuni dojmova i suvenira. Kako kažu u čuvenom filmu Casablanca  – “Uvijek ćemo imati Pariz”. U našem slučaju, zaljubili smo se u sam grad, a atmosferu s putovanja najbolje ćete doživjeti iz  našeg kratkog videa uz zvuke La Vie en rose. Uživajte!

poveznica: https://www.youtube.com/watch?v=rrhlbaJDeP0