Učenici naše škole (Dali Lešnjak, Maša Boban i Roko Burmaz) ove su godine odabrani da u pratnji svoje profesorice Josipe Vujčić predstavljaju Republiku Hrvatsku na Petom svjetskom simpoziju mladih o kulturnoj baštini / 5th World Cultural Heritage Youth Symposium 2024. koji je u okviru UNESCO-a održan u Olimpiji u Grčkoj od 17. do 21. travnja 2024. godine. Učenici i profesorica putovali su u pratnji nacionalne UNESCO ASPnet koordinatorice Snježane Šincek iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Tema simpozija bila je nematerijalna kulturna baština, a naša ekipa predstavila je čipkarstvo u Hrvatskoj. U sklopu prezentacije su prikazali i kratki dokumentarac koji je nastao ove školske godine kao rezultat njihovog istraživanja i proučavanja baštine. Poveznica na video: https://www.youtube.com/watch?v=5BJdEqES9z0

Učenici su i članovi školskog kluba Opleti! koji do sada ima sjajne rezultate i sretni su što su dobili priliku predstavljati svoju zemlju na svjetskoj razini. Na njih je ponosna i ravnateljica I. gimnazije Split, prof. Dobrila Gotovac Stipaničev kao i ostatak profesora.

Simpozij je zbližio mlade iz čitavog svijeta i svi su naučili mnogo o drugim kulturama i običajima. Prezentaciju naših vrijednih učenika pohvalili su brojni gledatelji pa je ovo bila sjajna prilika i za daljnje kontakte i suradnje s UNESCO ASPnet školama diljem svijeta.

Kratki video sa simpozija pogledajte na poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=Xk-vkgQGtOY