Europa danas obilježava Dan Europe, praznik koji simbolizira mir i jedinstvo na kontinentu. Na ovaj dan, 9. svibnja, prisjećamo se Schumanove deklaracije iz 1950. godine, koja je postavila temelje za modernu Europsku uniju. Dan Europe je prilika da se istakne kako EU doprinosi svakodnevnom životu svojih građana, promiče kulturu suradnje i potiče razvoj zajedničkih politika i projekata koje unapređuju kvalitetu života u svim članicama. Širom kontinenta, škole, institucije i građani sudjeluju u raznim aktivnostima kako bi proslavili ovaj važan dan.

U organizaciji IV. gimnazije „Marko Marulić“, I. gimnazije Split, II. gimnazije Split i profesorica Natalije Palčić, Tine Franić, Branke Politeo i profesora Ivana Relje i Pina Repanića s učenicima je obilježen Dan Europe.

Organizirana su predavanja za učenike u suradnji s Brunom Paušić i Ninom Sunara iz Odjela za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu i Vedranom Franić, pomoćnicom pročelnice službe za razvoj grada Splita. Profesorica Natalija Palčić upoznala nas je s europskom izbornom kampanjom “Iskoristi svoj glas” i važnosti izlaska mladih na europske izbore te je održala pub kviz o Europskoj uniji.

Dan Europe je obilježen s ciljem povećanja svijesti o pripadnosti zajedničkoj europskoj obitelji te usvajanju europskih vrijednosti kod učenika.