Za izradu ovogodišnjeg adventskog vijenca za manifestaciju Gastroadvent bili su zaduženi  članovi kluba ‘Opleti!’  naše I. gimnazije Split.  Predstavila ga je profesorica matematike i fizike Marina Kukoč, inače izvrsna pletilja, koja je uz kolegice Petru Ljubičić i Josipu Vujčić i osnovala udrugu.

‘Opleti!’ (ostavi se mobitela) je pokrenut kao projekt financiran od strane Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Naime, nakon sudjelovanja na Festivalu izvrsnosti u Saloni 2021. godine, na prijedlog ravnateljice Dobrile Gotovac Stipaničev, profesorice su odlučile nastaviti u sklopu školskog kluba za kukičanje, pletenje i umjetnost pod istim nazivom – ‘Opleti!’. Ekipi se pridružila i profesorica Dijana Ligutić o čijem umijeću kukičanja najbolje svjedoče agrumi adventskog vijenca.

Klub broji dvadesetak članova, a glavna zadužena voditeljica je profesorica Marina Kukoč koja je i prije projekta usavršila vještinu izrade kukičanih lutki koristeći se amigurumi tehnikom. Profesorica je pojasnila ikonografiju ovogodišnjeg adventskog vijenca – sve je u znaku rogača, samoniklog mediteranskog drva. Grane rogača pletene su u vijenac, svijeće su na postolju drva rogača, a plodovi ga krase kao ukras među kukičanim narančama, smokvama i grožđem. Naći će se tu i kukičanih listova koje su spretne ruke uklopile u mediteranski vijenac i čipkaste pahulje koje je iskukičala naša učenica Dali Lešnjak.

Profesorica Petra Ljubičić pobrinula se za dostavu svježeg bračkog rogača koji je zamirisao u I. gimnaziji i inspirirao ekipu za rad.

U sklopu kluba ozbiljno se proučava i baština, mediji su već pisali o njihovom posjetu Benediktinskom samostanu na Hvaru gdje su im časne sestre pojasnile tehniku izrade čipke od niti agave. Posjetili su i izložbu Kiki Smith i razgledali tapiserije Jagode Buić, a pristup i potvrdu da rade dobru stvar dobili su ove godine i od Ministarstva znanosti i obrazovanja jer su upravo učenici I. gimnazije Split odabrani za ovogodišnje predstavnike Republike Hrvatske na predstojećem UNESCO simpoziju mladih u Grčkoj.

Kod kukičanja je bitno strpljenje, ono razvija motoriku i kreativnost, poziva nas da usporimo, koncentriramo se i smanjimo stres. Čestitamo našoj ekipi iz I. gimnazije na svim uspjesima i želimo  da i dalje nastave kukičati i proučavati našu baštinu vođeni geslom kluba:  OPLETI! (ostavi se mobitela).

Detaljnije o 14. Gastroadventu i prezentiranju adventskog vijenca možete pogledati u fotoreportaži na https://www.skitopisi.com.hr/index.php/gastroadvent-u-splitu/243-gastroadvent-u-splitu-2023-prva-adventska-svijeca