I. gimnazija Split i ove se godine uključila u program Festivala znanosti. Glavna tema Festivala bila je „Inteligencija“, a naši nastavnici i učenici organizirali su niz aktivnosti koje su povezali sa zadanom temom.

Učenice Petra Bajić, Kate Jurišić, Lina Blagaić i Mia Milardović održale su predavanje na temu „Naša klima se mijenja”. Predavanje je osmislila i kreirala prof. Tina Franić, a učenice su održale predavanje i radionicu učenicima prvih razreda.

Učenici su se upoznali s radom mareografa i digitalnog očitavanja podataka kako bi im se približila tematika klimatskih promjena i transgresije mora.

Predavanje je uključilo i radionicu kreiranja slogana za klimatski prosvjed koji su nazvali „Za bolju klimatsku budućnost Splita”.

Održana je radionica „Zabavom do rješenja problema“. Radionicu su osmislile i vodile profesorice Damira Čupić i Ivona Vladović, a učenice Petra Tomaš i Miamarija Mihajlović pobrinule su se da se planirane aktivnosti uspješno realiziraju.

Bilo nam je zadovoljstvo što smo tom prilikom ugostili učenike Medicinske škole Šibenik i njihove dvije profesorice. Učenici su surađivali, razmjenjivali ideje i timski rješavali postavljene logičke zadatke i mozgalice, a pri tome su se i zabavili.

Pod mentorstvom profesorice Damire Čupić, učenica Anđelina Zerdun održala je interaktivno predavanje „Kako računala uče“. Učenica je pojasnila što je strojno učenje i u kakvoj je vezi s umjetnom inteligencijom. Učenici koji su sudjelovali na predavanju isprobali su digitalni alat kojim se simulira način strojnog učenja.

Također, učenici su uživali u predavanju i interaktivnom kvizu „AI ili zbilja?” koji su za njih pripremile učenice Ana Guić, Nikolina Bobeta i Zoa Purić pod mentorstvom prof. Tajane Laure Marinić. Cilj predavanja bio je učenicima približiti svijet umjetne inteligencije i pokazati kako razlikovati ljudske radove od radova generiranih umjetnom inteligencijom.

U sklopu Festivala znanosti u našoj je školi održana i radionica „Bildanjem mozga do boljih ocjena” pod vodstvom profesorica Antonije Batić i Tajane Laure Marinić. Radionica je bila i medijski popraćena – novinari HRT-a zabilježili su cijeli događaj.

Naši učenici izlagali su i radove na temu „Roboti“. Umjetnu inteligenciju istraživali su prvo u teoriji s prof. Kukoč i proučavali načine na koje funkcionira ChatGPT, a potom su, nadahnuti novim saznanjima, kreirali vlastite robote od materijala za reciklažu s prof. Vujčić.

Ovom prilikom zahvaljujemo učenicima koji su pripremili predavanja i sudjelovali u aktivnostima.

Izložba „Roboti“: https://www.flickr.com/photos/192909844@N03/albums/72177720316397777/

Prilog „Dobro jutro, Hrvatska“: https://www.facebook.com/share/v/u6K7hD43vvMa4UDN/