Europski tjedan mladih 2024. je događaj koji svake druge godine organizira Europska komisija kako bi proslavila i promicala angažman, sudjelovanje i aktivno građanstvo mladih diljem Europe ali i šire. Ove godine se obilježava u periodu od 12. do 19. travnja, dva mjeseca prije europskih izbora u lipnju, što znači da su demokracija i europski izbori u središtu rasprave.

Kako ne bi izgubili priliku da izraze svoju viziju, učenici naše škole pod mentorstvom prof. Dijane Ledić Begonja su s učenicima Prirodoslovne škole Split na trgu, na Šperunu, održali javnu debatu o demokraciji i europskim izborima što se pokazalo izvrsnom prilikom za informiranje o mogućnostima koje EU nudi mladima.

Kroz prezentacijsku debatu na tezu: „ODS da se mladi sa 16 godina mogu uključiti u kampanje za Europske izbore“ prisutnu javnost smo potaknuli na kritičko promišljanje o aktivnom sudjelovanju mladih u građanskom životu, podizali razinu osviještenosti o uključivanju mladih u donošenje odluka, potaknuli na dijalog među mladima koji pokazuju talente i projekte mladih Europljana te potaknuli na preispitivanje vlastitih stavova o europskim izborima.

Zadovoljstvo je bilo vidjeti sve prisutne, učenike, građane i turiste koji su s velikim zanimanjem pratili izlaganja naših debatanata: Nikoline Bobeta, Ante Dominika Brke i Maše Skelin te učenica Prirodoslovne škole: Lore Bavčević, Ivane Čondić Begov i Anđele Roić.

Ovo događanje je organizirala Info zona kao multiplikator Eurodeska, europske informacijske mreže u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU, Prirodoslovnom školom Split, I. gimnazijom Split i Splitskom debatnom unijom.