Učenici naše škole Petra Plazonić,1.f, Ante Dominik Brko, 3.f i Nikolina Bobeta, 3.f sudjelovali su na 11. simuliranoj sjednici Hrvatskog Sabora koja se održala u ponedjeljak 29. travnja 2024. godine u Zagrebu, u pratnji mentorice Dijane Ledić Begonja. Riječ je o cjelogodišnjem projektu učenika i njihovih mentora iz srednjih škola diljem Hrvatske.

Tema dnevne rasprave na ovogodišnjoj simuliranoj sjednici bio je „Zakon o sustavu civilne zaštite“ na kojoj je sudjelovao 151 učenik – zastupnik u pratnji svojih profesora – mentora. Razmatrajući simulirani rad Sabora, „mali zastupnici“ su prezentirali stajališta radnih tijela, imali rasprave u ime klubova zastupnika, sudjelovali i pojedinačnim raspravama i replikama, iznošenjem, raspravom i glasovanjem o amandmanima, sve do odlučivanja o tekstu konačnog prijedloga zakona, odnosno donošenja zakona.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je kako se da primijetiti povećani interes mlađih generacija za politiku neovisno o izazovima, bilo političkim bilo moralnim, naglašavajući kako država mora imati kvalitetne osobe koji ju predstavljaju, a to su kvalitetni političari. Posebno je naglasio važnost izbora, smatrajući kako će učenici kroz same izbore ali i simuliranu sjednicu uvidjeti kako politika nije zabava već rad za opće dobro. Pohvalio je učenike na angažiranosti u političkom životu zajednice te ih uputio kako je njihova zadaća prije svega kritički promišljati.

Učenici su na ovakav neposredan način, kroz sadržajno i organizacijski najzahtjevniji edukativni program Službe za građane Hrvatskoga sabora mogli iz iskustva mnogo naučiti o Hrvatskom Saboru kao zakonodavnom i predstavničkom tijelu Republike Hrvatske. Njihovo iskustvo je neprocjenjivo, pružilo im je mogućnost boljeg razumijevanja uloge Sabora u životu građana te ih je potaknulo na razvoj demokratske političke kulture među učenicima. 

  1. simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola (youtube.com)