Seminari

08.03.2016 | Slobodne aktivnosti

Klasičari naše gimnazije već godinama sudjeluju u višednevnim stručnim susreta učenika klasičnog programa iz čitave Hrvatske koji se održavaju svakoga proljeća u Splitu (seminar Salonae longae), svakog ljeta u Starome Gradu na Hvaru (seminar Pharos – antička kultura hrvatskog Sredozemlja), i pred jesen u Skradinu (seminar Varvaria – kroz tisućljeća sredozemne kulture u  Hrvatskoj).

Sva tri seminara bave se klasičnom i kasnoantičkom, srednjovjekovnom i renesansnom civilizacijom, a posebno njenom ulogom u oblikovanju hrvatske kulturne baštine u svim njenim povijesnim aspektima. Splitski seminar organizira naša gimnazija u suradnji s Institutom Latina & Graeca, Odsjekom za staru povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Odsjekom istoga u Splitu.

Kroz lektorate, obilaske terena, susrete s arheolozima, muzealcima i restauratorima, uz vježbe čitanja izvornih tekstova i natpisa, deseci ponajboljih i najzainteresiranijih učenika dobili su usmjerenje prema humanističkim disciplinama koje su poslije odabrali za studij, odnosno – stekli su duhovni depozit koji im je ostao dragocjen kapital i kada su se okrenuli drugim pozivima.