SAN O PREDSTAVI OSTVARUJE SE U FILMSKOM OBLIKU

07.10.2021 | Novosti

IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI U DOBA KORONE

A Midsummer Night’s Dream/San Ivanjske noći drugi je međunarodni dramski projekt učenika i nastavnika I. gimnazije Split u suradnji s dramaturgom i redateljem prof. Paulom Shermanom iz Velike Britanije, a deseti u nizu naših uspješnih i od publike vrlo posjećenih glazbeno-scenskih projekata.

Ono po čemu se razlikuje od ostalih svakako je činjenica da je rađen tijekom pandemijske 2020./2021. školske godine, pod vrlo zahtjevnim uvjetima. Dok je, primjerice, njegov prethodnik Macbeth u potpunosti i s velikim veseljem realiziran radom uživo, rezultirajući s čak 8 izuzetno uspješnih i posjećenih predstava u Gradskom kazalištu mladih Split u listopadu 2019. i siječnju 2020., rad na Snu Ivanjske noći na trenutke nam se zbilja činio samo poput predivnog sna, a katkad i poput noćne more jer se velikim dijelom morao odvijati isključivo online i s neizvjesnim rokovima izvedbe.

Voditeljica projekta prof. Olga Granić i njen britanski kolega prof. Paul Sherman hrabro su u rujnu 2020. započeli s dramskim radionicama na platformi Zoom za izuzetno zainteresiranu i motiviranu skupinu od dvadesetak učenika naše škole, nadajući se da će tijekom školske godine biti moguće krenuti s probama uživo i da će u konačnici naši mladi zaljubljenici u glumu ipak moći izvesti ovu čuvenu Shakespeareovu komediju na kazališnim daskama. Uz veliko zalaganje, redoviti rad i kreativnost svih sudionika, već početkom prosinca 2020. engleski izgovor, dikcija i osnovni dramski elementi predstave bili su dovoljno dobro uvježbani za prvu online Zoom izvedbu! Entuzijazam učenika bio je golem, tako da su se, svatko u osami svoje sobe, uz stručnu podršku prof. Josipe Vujčić, naši mladi izvođači s veseljem kostimirali i našminkali, kako bi što bolje dočarali atmosferu predstave svojoj malobrojnoj ali stručnoj i zahtjevnoj Zoom publici – ravnateljici, nastavnicima i voditeljima projekta, a prof. Sherman pozvao je i neke od svojih britanskih kolega redatelja. Izvedba u trajanju od gotovo 90 minuta bila je nadahnjujuća za sve sudionike – pojednačne kreacije, interakcija likova i postignuta atmosfera pohvaljeni su od svih pozvanih gostiju, a sve je k tome prošlo i bez ikakvih tehničkih poteškoća. U međuvremenu je dobivena i financijska podrška Grada Splita, tako da se s velikim optimizmom krenulo u nastavak projekta.

Shvaćajući da je online rad već dao svoj maksimum rezultata, ali nadajući se skorom prestanku strogih epidemioloških mjera, prof. Sherman je, u suradnji prof. Granić, koncem veljače dovršio svoje redateljske upute pa su organizirani novi Zoom sastanci s našim talentiranim mladim glumcima kako bi sve sugestije marljivo „upili“ i pokrete zapisali u svoje skripte. Bio je to mukotrpan proces bez puno svjetla na kraju tunela, u kojem su neki od glumaca i odustali. Ipak, optimizam i ustrajnost većine sudionika projekta prevladali su sve poteškoće – nađene su zamjene čak i za ključne uloge te se u svibnju 2021. krenulo s probama uživo u školskom dvorištu, a kazališna verzija zamijenjena je filmskom. Prvom ikad u ovakvom obimu u Prvoj gimnaziji!

Budući da prof. Sherman zbog pandemijskih uvjeta nažalost nije mogao doputovati u Split, prof. Granić preuzela je punu koordinaciju projekta te je uz podršku ravnateljice okupila tim suradnika za neposredan rad na setu. Za snimatelja i montažera filma odabran je gosp. Boštjan Vučak, vlasnik studija Bora. Prof. Andrea Rajić započela je probe za glazbeni dio izvedbe, prof. Josipa Vujčić dovršila je, uz suradnju samih izvođača, rad na izradi i odabiru kostima, a naša bivša učenica Leona Duhović rado je priskočila u pomoć kreirajući i uvježbavajući plesne brojeve. Našao se pri ruci i prof. Richard Martinić za poduku o osnovama valcera, bibliotekarka Ana Krajinović velikodušno je ponudila  zaigranoj ekipi svoje umijeće šminkanja kao i (raz)vozačke sposobnosti, a ravnateljica Dobrila Gotovac Stipaničev obećala se iskazati u nabavi marendi i u svim ostalim logističkim potrebama na setu.

Nakon niza proba na otvorenome u svibnju i krajem lipnja, čekalo se još jedino da naša dva najstarija glumačka aduta s uspjehom polože državnu maturu, tako da je snimanje započelo 5. srpnja 2021. u Saloni, zahvaljujući susretljivosti Arheološkog muzeja Split. Idućih nekoliko vrelih srpanjskih dana snimalo se na Turskoj kuli uz veliku podršku neumornih cvrčaka. Krug napornog, ali kreativnog rada završen je 9. srpnja također u Saloni, pod budnim okom prof. Granić, pod sigurnom rukom snimatelja Boštjana Vučka i na veliko zadovoljstvo svih sudionika, među kojima su, dramatike radi, bili i jedna devetogodišnja vila lijepog glasa i zaigrani dvogodišnji dječak, pa čak i šarmantna kujica Bella. A najveću žrtvu podnijeli su naši Tezej/Oberon i Puck – prvi se u zadnji čas velikodušno odrekao svoje već naučene uloge kako bi preuzeo dvije nove, a drugi je u taj isti zadnji čas uspješno uskočio u zahtjevan lik vragolastog vilenjaka.

Sad svi nestrpljivo očekujemo kako će naš snimatelj i majstor montaže Boštjan Vučak izvući najbolje od mnoštva snimljenog materijala, sunčevo svjetlo pretvoriti u mjesečinu, utišati cvrčke, uklopiti predloženu glazbu i napraviti još mnogo drugih detalja koje filmsku verziju našeg projekta znače. I naravno, veselimo se svečanoj promociji i premijeri filma početkom prosinca ove godine i nadamo onome najvažnijemu – radosnoj i razdraganoj reakciji  vršnjačke publike naših aktera. Ovog puta to mogu biti ne samo „lokalni“, nego svi zainteresirani hrvatski, europski, a dakako i globalni srednjoškolci.

tekst:                   Olga Granić

fotografije:         Josipa Vujčić, Dražen Granić