Dramska grupa

08.03.2016 | Slobodne aktivnosti

JAVNI SAT
U Gradskom kazalištu mladih (Prokurative), dana 26. travnja 2008. godine, već drugu godinu zaredom, učenici klasičnih razreda naše gimnazije, zajedno s profesorima klasičnih predmeta pod “ravnanjem” prof. Inge Belamarić, upoznaju osmaše i njihove roditelje, s nastavnim planom i programom i čarobnim svijetom antike.

Dramska grupa naše škole pod “dirigentskom palicom” profesorice hrvatskog jezika i književnosti Sande Cambj, prikazala je “dosadan i kratak prizor Pirama i Tizbe mile” iz Sna ivanjske noći Williama Shakespearea.

Gosti su okusili slasti antičke kuhinje prema receptima Marka Apicija iz I. stoljeća prije Krista, koje je preporučio klasičar, književnik i gastronom Veljko Barbieri a pripremila kuhinja hotela Park iz Splita.

OTVORENI DANI
Dana 28.,29. i 30 travnja i 5. i 6. svibnja 2008. godine, otvorili smo vrata Prve gimnazije kako bi svim osmašima grada Splita, Solina i Kaštela približili Prvu gimnaziju. Tom prigodom, budući srednješkolci upoznali su nastavni plan i program naše škole kako jezičnih tako i klasičnih razreda, fakultativnu nastavu i slobodne aktivnosti koje nudimo učenicima. Imali su priliku upoznati uvjete u kojima radimo ali i sve druge zanimljivosti.

POVIJEST
Dramska skupina u Prvoj gimnaziji postoji toliko dugo da smo već i zaboravili kako je sve to počelo. Sa sigurnošću možemo jedino reći da smo oduvijek svake godine pripremali po dvije predstave: jednu kojom smo obilježavali blagdan Svetog Nikole i razveseljavali mališane naših profesora i drugu s kojom smo sudjelovali na Lidranu. Tako je i danas.

ŠTO SMO PROŠLE GODINE RADILI
Radili smo predstavu Oporuka po tekstovima Tome Bebića, splitskog pjesnika. Osvojili smo prvo mjesto na županijskom Lidranu i zaslužili pet prekrasnih dana u Zadru na Državnoj smotri Lidrano 2006. Bilo je to nezaboravno iskustvo druženja s mladim, vrijednim i talentiranim ljudima iz čitave Hrvatske.

TKO JE U DRAMSKOJ GRUPI
To su učenici 3. f razreda Natalia Gojkov, Nadalia Fiamengo, Sanja Drakulić, Svjetlana Miše, Nikolina Pejović, Luka Krstulović i Antonio Hinić, potom Sara Ivelić iz 2. d, Karmen Prar iz 2. a i Antonio Nevešćanin iz 2. c.. Voditeljica grupe je prof. Cambj.

KOSTIMOGRAFIJA I SCENOGRAFIJA
Ove godine pridružile su nam se vrijedne cure zlatnih ruku iz 2. a (Mia Bešker, Iskra Zubčić, Bistra Perić, Mia Petričević, Kristina Šušnjara, Petra Slišković, Ivana Marčić) i 2. e razreda (Željana Baković, Zrinka Buljubašić, Anamarija Dadić, Lorena Franjkić, Nada Kapov, Ana Kunac, Nela Pejković, Iris Vukasović i Vedrana Palavra) koje već izrađuju scenografiju za našu prvu predstavu.

ŠTO PLANIRAMO
Kao prvo, predstavu za Svetog Nikolu – lutkarsku predstavu “Djed i repa”.
Idemo na Lidrano. Ponovo radimo skupni scenski nastup (tajanstveni smo i nećemo još otkriti o čemu se radi), a imamo i planove za pojedinačne nastupe i za monologe.

KAKO NAM SE PRIDRUŽITI
Dođite na audiciju. Voditeljica dramske grupe pridržava svoje pravo odabira članova i bez audicije, a također i pravo oglašavanja iste prema potrebi. Tu dakle nikakvih čvrstih pravila nema. Dramska skupina ima ograničen broj članova (deset) u prvom redu zbog kakvoće rada (teško je kvalitetno raditi s 30 učenika), a kao drugo i zbog propozicija Lidrana. Naime, jedna škola može na Lidrano izići samo s jednim skupnim scenskim radom, a glumaca u predstavi smije biti najviše deset. I to vam je to.

KAKO NAM POMOĆI
Da, da, i to možete. Naime, nemamo ime, a žarko bismo ga željeli imati. Imate li kakvu sjajnu ideju, svakako nam se javite.
Također neka nam se javi onaj ako je jako dobar s tehnikom, žicama, zvučnicima i takvim stvarima.