VARVARIA

11.10.2017 | Arhiva

S kolegicom Antonijom Hrvatić (2. B)  sudjelovao sam su na XI. seminaru Varvaria u Skradinu, Bribiru i Šibeniku. Seminar je započeo 11., a završio 15. rujna. Voditeljica seminara je prof. dr. Bruna Kuntić Makvić, pročelnica na Odsjeku za staru povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Tema ovogodišnjeg seminara su bili natpisi na grčom i latinskom jeziku, od onih antičkih pa sve do novovjekovnih. Seminar je uključivao razgledavanje Skradina, Bribirske glavice i Šibenika uz stručno vodstvo. Sudionici  su se upoznali s osnovama epigrafije, poviješću lokaliteta koje su obilazili i nekim važnim povijesnim osobama, kao što su grofovi Šubići – Zrinski i Faust Vrančić. Uz to, program je uključivao i četiri lektorata, pod vodstvom prof. dr. Brune Kuntić-Makvić, profesora Tonća Maleša te profesorice Nikoline Katulić. Lektorati su se sastojali u prevođenju pisma Plinija Mlađeg,  dijela starozavjetne Knjige o Danijelu,  odabranih ulomaka Evanđelja, natpisa koji se nalaze na fasadama crkava i kuća grada Šibenika te jednog antičkog oglasa klesarske radionice nađenog na Siciliji.

Također, učenici  su se i sami okušali u izradi teksta za pojedine natpise,                                                                        a osmišljene su tekstove naposlijetku prenijeli na papir i to na kaligrafskoj radionici  pod vodstvom profesorice Tatjane Kovačić.

Uz to što su mnogo naučili, naši su se učenici zabavili i upoznali sa svojim kolegama klasičarima, iz Zagreba i Visokog (Bosna i Hercegovina).

Seminar je zatvoren  svečanom prezentacijom u Muzeju Grada Šibenika, koju su predvodili upravo naši učenici.  Na kraju su podjeljene diplome svim sudionicima seminara.

Fabjan Petrić,  2. A